Buiten de deur met VCZ Heren 1

Door Jan Hermus en Klaas Zandstra

’T liep tegen het nieuwe jaar’

De dagen lengen, de lente ontluikt. De natuur ontwaakt uit zijn winterslaap, vogels tjilpen weer en dr. Hein voelt de wellustige bronstigheid in hem opborrelen. Dat is HET moment voor VCZ Heren 1 op het traditionele kerstdiner gestalte te geven. Zoals gebruikelijk was het in de feestmaand 2016 onmogelijk om 11 agenda’s parallel te verkrijgen voor een datum voor deze eetseance, vandaar de planning medio maart 2017. Plaats van handeling: de herberg van de sporthal in Zuidwolde, bestierd door maître-cuisine Arjan Vink. Jan Hermus en Klaas Zandstra prikten een vorkje mee en maken u als lezer graag deelgenoot van hun culinaire ervaringen.

Ondanks een 4-0 nederlaag in de Eriba-sporthal in Oudleusen tegen Ouvol H2 zat de stemming bij de selectie van Kantinus Ruinemans er vanaf het begin goed in. Maître Arjan had op een verhoog een fraai gedecoreerde kersttafel aangericht, feeëriek versierd met glimmende kerstboomballen en andere opsmuk.

Op de achtergrond hoorden wij de zoet gevoosde klanken van bekende kerstliederen, om de sfeer te completeren. Wij startten met een drietal amuses: een combischotel met een gevarieerd en verrassend aanbod van fromage en Hollandais et fromage Blanc de France. De subtiele smaak van de romige Franse kaasjes vulden de stevige kaasblokjes van eigen bodem perfect aan. Hermus knikte goedkeurend en grapte: “Laat dit het begin zijn van een al het fraais dat deze goede keuken ons hedenavond zal bieden!” Zelfs Zandstra, van nature meer een worst dan kaasliefhebber, hapte heerlijk weg in de voorgeschotelde brie. Achteraf had een schaaltje brood met kruidenboter hier goed bij gepast, aldus maître Arjan. Wij beamen dat. De toast met huisgemaakte tonijnsalade kreeg een extra dimensie door de zongerijpte tomaatjes, waardoor zoet en zuur goed met elkaar in evenwicht waren. Om alvast een beetje in lentesferen te geraken vergastte de uitbater ons op Limburgse asperges omwikkeld door een heerlijke, vette zalmrol en gelardeerd met een frisse dressing. “Ik kan haast niet wachten op de nakende aspergeoogst waarbij het goud der aarde haar groenwitte kopjes boven de grond vertoont”, etaleerde Hermus verguld. Zandstra constateerde met de maître dat de zalm iets te lang in opgerolde toestand had gelegen waardoor het gerecht er ietwat soppig uitzag.

De vriendelijke bediening tapte met ruime hand uit de bierpomp. Zandstra waagde zich aan een rode huiswijn, soepel en niet al te complex en keurig op temperatuur. “En dat is wel eens anders geweest”, merkte hij terloops op naar zijn eetcompagnon die zich te goed deed aan een volle bak champignonsoep, waar voor Harry PTBCAE zelfs een ronde kom tomatensoep beschikbaar was. De disgenoten lieten zich alles zeer welgevallen en reageerden blij en verrukt op het Italiaanse Secondo piatto, een smakelijke goed gegaarde (al dente) pasta met kaassaus en verse groenten.

Het hoofdgerecht bestond uit stukjes varkenshaas in een champignonsaus, gelardeerd met een pommes de terre Gratinee avec fromage de savois, met rode kool. Goed van compositie en ruim bemeten portie. “Touche”, smakte Hermus verrukt, onderwijl nippend aan een fris biertje.

Na een korte adempauze ten slotte het dessert Special, een romig koffie-pudding toetje Foret Du Sud, dat in de laatste inhammen in de toch al volle maag een plekje moest vinden. Maître Arjan serveerde daarna nog koffie en thee, waarmee het diner werd afgesloten. Hermus rolde naar buiten, boerde licht en aan zijn gezichtsuitdrukking zag Zandstra dat het goed was geweest. Tevreden toog de selectie van Heren 1 huiswaarts, een degelijke en smakelijke dis rijker. Buitend dwarrelden de sneeuwvlokjes traag en lieflijk neerwaarts, onder de lantarenpaal speelde de plaatselijke fanfare een passend kerstliedje. Het zou een fijne Kerst worden. Jacques Tichelaar is nog gewoon de integere CdK van Drenthe, de Tweede Kamer verkiezingen 2017 en de mokerslag voor de sociaal-democratie lijken voor even verder weg dan ooit.

Dank aan Maître Arjan voor de goede zorgen voor het team van Heren 1. Wij komen graag terug! En zijn benieuwd wat we aanstaande zaterdag op het bord kunnen krijgen wanneer we met een 4-0 zege met Dalen hebben afgerekend.

n.b.: uw digi-leek Zandstra heeft een tweetal foto’s toegevoegd aan dit verslag. Ze staan dwars over. Dat is geen opzet, noch het gevolg van overmatig alcoholgebruik edoch de resultante van een enorme digitale achterstand van deze man, waarvoor excuses. Geen idee hoe deze beelden te kantelen zijn……

Noot van de redactie: Gelukkig is de redactie digitaal beter onderlegd…

 

 

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Sorry, comments are closed for this post.